95. výročí od založení TJ Sokol Vysoký Újezd – Mezouň

18.04.2017 19:17

V roce 1862 založili v Praze Dr. Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner tělocvičnou jednotu Sokol. Hlavní myšlenkou bylo zavedení pravidelného cvičení pro všechny složky obyvatelstva, od nejmladších žáků a žákyň až po dospělé muže a ženy. Proto se v mnoha obcích stavěly „sokolovny“. V naší obci se se stavbou začalo v roce 1937 a slavnostně byla otevřena prvním sokolským plesem v lednu1939. Sokolovny byly všestranně využívány. V době největšího rozkvětu měla ČOS 2541 jednot s počtem 638 000 cvičenců.

Myšlenka cvičení všech byla velmi dobrá, škoda, že se v průběhu času posunula někam jinam.

V našich končinách se začaly prosazovat sokolské ideje koncem 19. století.

V Loděnici byla Tělocvičná jednota založena v roce 1895. Poté začal loděnický Sokol zakládat pobočky v okolí: v roce 1913 v Hostími, 1918 v Mezouni a dne 14. září 1919 ve Vysokém Újezdě. Pobočka byla založena v hostinci pana Machulky čp. 21.

Citace z mezouňské kroniky: „Dne 7. října 1921 sokolové z Vysokého Újezda a Mezouně jednají o spojení poboček v jednu a dne 16. října 1921 při členské schůzi ustanoveno při vzájemných poradách sloučiti se v jednotu samostatnou. Po schválení členstva na obou schůzích konaných, svolána schůze na den 20. říjen 1921 v místnosti mezouňského občana Kohlíčka „Na Marjánce“ (dnes je Marjánka součástí katastru Vysokého Újezda) obou výborů, zástupce mateřské jednoty a župního zástupce bratra Palečka z Loděnice. Za přítomnosti šesti bratří z Mezouně: bratra Pokorného, Žáčka, Rameše, Jelínka Fr., Krupičky Josefa a Tovary, z Vysokého Újezda: bratr Ženíšek, Vlasák, Pliml, Frelich, Procházka, Sladký Fr. a Vašek.

Za přítomnosti bratří Palečka a Pokoje z Loděnice bylo usneseno schválení obou poboček v jeden celek; a sice z důvodů finančních, ale hlavně vzpružení „Sokolské“ tělocvičné činnosti, poukazováno na nemožnost v dlouhotrvající době by každá pobočka se sama mohla osamostatnit, toto spojení je považováno za nejlepší.

Po různých návrzích a debatě bylo navrženo losem učiniti název jednoty. Bratrem Palečkem bylo vytaženo: „Vysoký Újezd – Mezouň“. Župa Jungmanova na výborové schůzi dne 5. 11. 1921 vyřídila a schválila spojení poboček Vysoký Újezd – Mezouň od 1. ledna 1922 se sídlem Na Marjánce“.

Čerpáno: Kronika obce Mezouně                                                                Věra Vlasáková

Zpět