Adventní Pasov – pozvánka na výlet

18.10.2016 17:14

Už brzy se z rádia rozezní: „Tiše a ochotně, purpura na plotně voní…“ Co takhle vůně horkého svařáku a atmosféra Vánoc na adventních trzích v Pasově?

Pasov, německé město ležící na jihu Bavorska, je známé pro svou architekturu a nádherný soutok hned tří významných řek - Innu, Dunaje a Ilzu.

V Pasově je vánoční atmosféra cítit z každého póru města už téměř měsíc. Němci se předhání ve výzdobě města, ve velikosti trhů, nabídky atrakcí a cen. Historické centrum nepřipomíná momentálně dávné dějiny města, je to jeden velký park svítidel, lemovaný popraškem sněhu. Hraje se tu na tradiční staroněmecké nástroje, zpívá se folklor, občas Tichá noc, a pod nosem voní svařák. Advent se tu neslaví ale pouze komerčně, materialisticky a už vůbec ne kýčovitě, jak by se někomu mohlo zdát. Naleznete tu velké množství ručně vyřezávaných betlémů, ukázky lidových řemesel a konečně - rozsvícení velkého vánočního stromku. Na ten jsou obyvatelé náležitě hrdí a nechtějí zaostávat před svými sousedy z Regensburgu, Norimberku či Berlína. Vánoční dekorace je pro Němce nezbytností, a tak se města mezi sebou předhánějí v krásnějších a unikátnějších výzdobách a rovněž ve finančních prostředcích vynaložených pro tyto účely. Dominantou Pasova je barokní katedrála St. Stephan Dom, a právě před ní na tzv. Domplatzu se rozprostírají adventní stánky. V podvečer má toto místo s osvětleným dómem neuvěřitelnou atmosféru. Za punč či svařák tady dáte tři eura a nápojový lístek si přečtete také v češtině. Pasov projdete za maximálně dvě hodiny a pak ještě můžete vyběhnout pár schodů nad Dunaj na pasovský hrad Veste Oberhaus, odkud budete mít skvělý výhled na město na soutoku řek Dunaje, Innu a Illzu. Ve městě jsou dvě velké nákupní galerie a nákupní třída Bahnhofstraße pro ty z vás, co ještě nenakoupili všechny vánoční dárky, nebo touží po novém kousku oblečení.

 

Pokud se chcete s námi vydat na cestu, je nutné složit částku 550,-Kč předem u Věry Liškové (hotově nebo na účet 123975772/0300 – při platbě na účet prosím do poznámky napsat ADVENT a jméno)

Kontakt: Věra Lišková, mob. 732 360 270, email – lisice@seznam.cz

(vlis)

Zpět