Antonínská pouť podeváté

17.07.2016 19:58

V sobotu 18. června 2016 se konala již 9. tradiční pouť ke kapličce sv. Antonína U Tří habrů.

V neděli 29. května 2016 jí předcházela brigáda U Tří habrů jako příprava na blížící se pouť, při níž jsme zkontrolovali situaci a zhodnotili čerstvě vzniklé škody: Krupobití poničilo macešky v květináči nad studánkou, vandal Adam se podepsal na zeď kapličky, mohutný déšť splavil štěrk a hlínu do jezírka. Hlavním naším úkolem ale bylo vyrobit nové zábradlí vedle schodiště ke studánce, neboť to staré původní od Mirka Kosa už dosloužilo, a posekat přerostlou trávu a plevel v okolí kapličky a studánky. Jak jste se mohli o pouti přesvědčit, vše je napraveno a úkoly splněny. Kapličku zvenku i zevnitř zdarma nově olíčil Jirka Štrébl jako sponzorský dárek, za což mu děkujeme.

Zahajovací poutní lesní bohoslužba v sobotu 18. června 2016 začala ve 14 hodin a sloužil ji tachlovický pan farář František Norbert Vehovský. Oveček se sešlo letos o trochu méně než v minulých letech. Vyslechly kázání pana faráře na téma „svatý Antonín“ s úvahou, že i my prostí lidé se můžeme světcům přiblížit nebo podobat, když budeme žít podle Desatera Božích přikázání. Celkem jsme napočítali během odpoledne asi 120 poutníků; situace se stále měnila. V naší lesní přenosné pokladničce se nashromáždilo 2057 Kč na další opravy a úpravy poutního místa U Tří habrů. Děkujeme. Hrou na varhany liturgické zpěvy doprovázel předseda spolku Tři habry Pepík Vlasák, jako tradičně jsme zpívali doprovodnou píseň „V zemi věrných Čechů“. Krásnou květinovou výzdobu prostřednictvím Aleny Heinrichové věnovali zahrádkáři z Loděnice.

Po skončení lesní bohoslužby hrála k poslechu čtyřčlenná country kapela Tornádo: bendžo, kytara, harmonika a basa. Kolik radosti nám udělala a jak hezky jsme si při ní zazpívali! Našimi sponzory při Antonínské pouti byly již tradičně pivovar Bernard a decentní klub U Mezka v Mezouni. Dodaly nám dva sudy piva, lesní bufet provozovali Robert Ambrož a Roman Dvořák.

Opodál měla svůj stánek s bižuterií paní Renata a velký úspěch - jako vždy - sklidil stánek s perníčky paní Jeřábkové z Nučic.

Děkujeme za účast, zachovejte nám přízeň a za rok na shledanou na pouti. Kapličkám a studánkám. Petr Havliš

Činnost našeho sdružení můžete sledovat na: www.trihabry.sweb.cz

 

Zpět