Budoucnost a neb za vším hledej peníze

04.04.2015 22:20

V dnešní době každý podnikatel hledá způsob, jak snížit náklady na provoz svojí firmy a tím zvýšit svůj zisk. To samé platí pro rodiny, kde hledáme způsob, jak snížit rodinné náklady např. na energie, povinné ručení atd. Rovněž každý občan ví, že včasná oprava drobné závady zabrání dalším následkům většího poškození např. auta.
A proč takový úvod? Protože to samé platí i pro obec.
V květnu 2010 byla nejprve vyvrácena a posléze odcizena dopravní značka zákazu vjezdu nákladních automobilů nad 8 tun v prostoru lomu na silnici mezi Loděnicí a křižovatkou Lužce. To způsobilo zvýšený průjezd nákladních vozidel přes Kozolupy, např. návěsů zásobujících obchodní řetězce.
Důsledek tohoto zvýšeného průjezdu těžkých nákladních aut se projevil během půl roku. Začalo docházet k destrukci živičného krytu vozovky. Ano, můžete namítat, že se jedná o stavbu kanalizace, neodporuji.
Dílo zkázy poté dokončily letní přívalové deště a poté následně v zimě mráz. Došlo k odplavení rozježděných asfaltů a následně i kameniva. Docházelo k ucpávání roštů kanalizace. I když se rošty čistily, byly záhy zaneseny a voda tekla opět po silnici.

Do dnešního dne tato značka přes veškeré urgence na veřejných schůzích u lomu není.  Ano, počítáte dobře.  Letos to bude již 5 let.  A proč se o tom zmiňuji.

V Kozolupech  je do půlky obce nový živičný kryt. Je pěkný, otázkou zůstává, jak dlouho vydrží, když ulicemi jezdí  50 tunová vozidla. Přitom stačí, aby paní starostka oslovila – písemně zaurgovala -  Referát dopravy, dopravní policii, Správu a údržbu silnic. Dopravní značka je schválená, tím pádem se nemusí opět schvalovat a stačí ji pouze osadit. 

Za dopravní značení mimo hranice obce odpovídá Správa a údržba silnic. SÚS by měla dopravní značení obnovit a vůbec nezáleží, na jakém katastrálním území se dopravní značení nachází a kdo ze zastupitelů toto požaduje, jestliže její absence poškozuje naší obec.
Až se dokončí komunikace v druhé polovině obce Kozolupy, možná už bude pozdě dopravní značení obnovovat, když budou řidiči ze zvyku jezdit, tam, kde jezdily doposud, hlavně v noci. Potom stačí s těžkým vozidlem zavadit o nový obrubník, rozlomit hrnec uzávěru vody a peníze zbytečně z obce potečou. Kéž bych se mýlil.   

         (mcih)

Zpět