Co s tím?

23.12.2016 09:57

Začala nám anabáze se školní docházkou. Máme děti v 5tém ročníku ZŠ Vysoký Újezd. Šestá třída zde neexistuje. Rozbíháme s kamarádkou kolotoč, kde naše děti umístit. První pokus Rudná, zamítnuto. Druhý pokus Nučice, zamítnuto. Třetí pokus návštěva obce a konzultace s paní starostkou, co s tím. Dostáváme odpověď, že obci prý není uložena povinnost zajistit … Můžeme umístit děti do Prahy, tam mají volných míst dostatek, znělo doporučení z úst paní starostky a místostarosty. S údivem odcházíme, neznalé zákonů jsme se nechaly oklamat.

 

Další pokus, telefonát na Krajský úřad Středočeského kraje, odbor školství, musíme se odvolat k zamítavému stanovisku školy, posíláme odvolání do Nučic. Následuje schůzka s panem ředitelem školy Rudná, opravdu mají obrovský převis žáků a nemůže naše děti přijmout. Mimochodem pan ředitel je naprosto skvělý člověk, který nám situaci osobně vysvětlil. Obohatil nás o informace týkající se zákona o povinnosti obce zajistit povinnou školní docházku.

 

Následuje telefonát s panem ředitelem školy v Loděnicích, velice příjemný, ochotný a pozitivně naladěný pán, domluvena schůzka, naše děti jsou přijaty.  Spadl nám obrovský kámen ze srdce. Velmi oceňuji pozitivní a proaktivní přístup obou ředitelů, je vidět, že o svou školu a žáky mají zájem a není jim celá situace jedno.

 

Pokračujeme, nevzdáváme se! Stále je zde povinnost obce toto zajistit. Situace se netýká pouze nás.  Tento rok odchází na druhý stupeň jen pár dětí, ale co rok další a další? Děti na doporučení budou dojíždět do Prahy?

 

Jdeme opět za paní starostkou, tentokrát již s paragrafem, který obci ukládá zajištění podmínek pro plnění povinné školní docházky s místem trvalého pobytu na území obce. Pro čtenáře § 178 (školský zákon).

Překvapivě se dozvídáme, že paní starostka o tomto paragrafu ví. Dožadujeme se řešení situace, ale je prý nevyřešitelná, žádné smlouvy s okolními školami/obcemi nejsou a nebudou. Škola se rozšířit nemůže, není kam, prý se máme obrátit na bývalého starostu nebo přímo na developera, ten je povinný zajistit dětem povinnou docházku. Každý další návrh z naší strany je smeten argumentem, proč to nejde. Nutno dodat, kdybych řešila situace ve své práci tímto stylem, budu druhý den pravděpodobně nezaměstnaná.

Píšeme tedy developerovi, jen tak pro informaci, co nám odpoví, náš email je prý úsměvný, zní odpověď.

Takže vážení, co s tím?

 

Počkejme si na schůzi starostů, přislíbenou paní starostkou, kde se možná tato situace do budoucna vyřeší. Přejme si starostky proaktivní přístup, přejme si dobré vztahy mezi obcemi a školami, které by našim dětem zajistily povinnou školní docházku.

 

HLAVNĚ se však nenechme odbýt! Situaci nadále sledujeme, není nám to totiž jednoJ

 

Gabriela Sikorová, Iveta Houbová, Vysoký Újezd

Zpět