Les Hačka

26.05.2018 22:00

Hačka – název je odvozen od chalupy, kterou měl v místech, kde se říká Na kole, vystavěnou chalupník, či myslivec jménem Hačkovský.

Les Hačka se rozprostírá na rozhraní několika katastrů - Nučice, Mezouň, Loděnice a Vysoký Újezd, a je rozdělen do několika větších či menších lokalit:

Plechová bouda – od sedmdesátých let minulého století tu mají myslivci postavenou plechovou boudu, kde uchovávají krmivo pro lesní zvěř pro přikrmování v zimním období.

Na Hřebenu – pojmenováno podle rázu krajiny.

U Trkačů – v naší obci, zvláště v části obce ve vsi, byl vždy nedostatek vody. Proto v roce 1892 nechal tehdejší majitel velkostatku pan Jan Kreisl vybudovat vodovod od Tří habrů, který byl zaveden do kašny v zámecké zahradě, a aby posílil přítok vody, nechal vybudovat v lese  v Hačkách (jeho majetek) dvě nádrže cca 3m hluboké, do kterých byly zabudovány „trkače“ – je to vodní pumpa vynalezena v osmnáctém století, která pracuje na jednoduchém fyzikálním zákonu, a to  bez jakékoli přívodu jiné energie. Proto dnešní název U trkačů. Při budování golfového hřiště byly části vodovodu odkryty.

U Trkačů je také k vidění zbytek „kamenolomu“, při stavbě železnice – Praha – Rudná – Beroun, se zde pro tuto stavbu těžil kámen. Při těžbě kamene pro stavbu našli dělníci dvě lidské kostry, které patřily matce s dítětem.

Z tohoto lomu U trkačů použil Jan Kreisel i kámen pro stavbu „Nové“ stáje, v té době velmi moderní pro cca 80 dojnic. Dnes se na tomto místě buduje „Nové“ centrum obce.

Ledová cesta – od trkačů směrem k Loděnici je cesta, která bývá až do pozdního jara pokrytá ledem, proto jí naši předci začali říkat ledová.

Rasova zahrada – pod ledovou cestou, na rozhraní katastrálního území Vysokého Újezda a Loděnice na pozemku č. k. 650/1 a 650/2 je pozemek, kterému se říká Rasova zahrada.

V naší obci směrem západním bydlel ras neboli drnomistr  Jan Chaloupka. Naši předci této části obce říkali u rasa či u Chaloupky. To se vžilo a dnešní část obce má oficiální pojmenování V Chaloupkách. Jan Chaloupka byl zastupiteli v roce 1898 vyzván: „míní-li voziti sem do zdejší obce zdechliny zvířat nakaženými nemocemi z obcí cizích v jeho obvod spadající, aby zřídil si mrchoviště odpovídající zákonným požadavkům“. Drnomistr Chaloupka na požadavky zastupitelů přistoupil, na svých pozemcích zřídil zvířecí hřbitov a od té doby se tu říká Rasova zahrada.

Kolo – od trkačů směrem jihozápadním (větší část spadá do katastru obce Loděnice)  zasahuje část lesa až k místu, kde se říká U Tří habrů. Ještě před dvěstě lety tato část katastru nebyla zalesněna a protože je nad ostatní krajinu vyvýšená, bylo na ní vidět ze všech stran, kolem dokola  a naopak, z tohoto místa byl rozhled do všech stran – dokola.

Právě tady měla stát Hačkovského chalupa, když už byla chalupa vybydlená a prázdná, scházívali se v ní loupežníci. Lupičská banda prý zde připravila o majetek mnoho pocestných. Skrýval se zde také vůdce loupežníků Babinský, který na císařské silnici, vedoucí z Prahy přes Loděnici a dále na Plzeň, přepadával formany, zvláště kolem Cikánského plácku (loděnický katastr).

Vypráví se také, že 100 kroků od Hačkovského chalupy, směrem ke Třem habrům je zakopaný poklad. Na velký pátek prý je možné ho najít.

Dlouhá louka – od trkačů směrem východním byla louka, která byla ve vlastnictví velkostatku. V padesátých letech 20. století, kdy byl majetek velkostatku zkonfiskován, byla tato louka zalesněna, název zůstal.

Rybník Cháňovsko – rybník skryt v lese tak, že kdo o něm neví nebo nemá mapu, ten ho nenajde. Rybník vždy patřil do majetku majitelů velkostatku. Proč Cháňovsko nebo Cháňův rybník? Začátkem 19. století žil ve Vysokém Újezdě  Jan Chania, byl kovářem  v čp. 18, kovárna byla také v majetku velkostatku.  Chánia (někde také psáno Cháňa) – se snad proti své vůli oženil, a i když mu jeho žena povila miminko, on stále myslel na svoji nepovolenou lásku. Jednoho dne svoji ženu i s dítětem zavraždil a pohřbil v lese, kde se dnes říká U trkačů. Tíhu tohoto svého činu neunesl, po třech letech se utopil pod ledem zamrzlého rybníka, kterému se od té doby říká Cháňovský.

Amerika – od Obrázku vlevo , směrem západním nechal majitel velkostatu vysázet třešňový sad, přes léto se v třešňovce páslo stádo hovězího dobytka. Stádo měl na starosti hlídač, který tu měl vystavěnou boudu v případě špatného počasí a na přespání. Milovníkům kovbojek toto místo připomínalo americké ranče, proto – Amerika.

Dnes je v místech bývalé třešňovky vysázen modřínový les.

U obrázku – za našich předků bylo takovýchto míst v našich krajích více. Bylo to v místech, kde se stalo buď nějaké neštěstí nebo naopak jiná, radostná událost. A protože ne všichni lidé měli dostatek prostředků, aby na místě vystavěli kamenný nebo dřevěný křížek, aby se pomodlili, pokud to byla smutná událost, či poděkovali za něco pozitivního, pověsili na strom obrázek s motivem některého ze světců. 

Věra Vlasáková

GPS

 

Zpět