Památné stromy

05.12.2017 19:05

V berounském regionu se začalo pátrat po pamětních stromech, které byly zasazeny na počest prvního výročí oslav vzniku samostatného Československého státu. Po celé zemi byly tehdy vysázeny tisíce lip, které měly symbolicky připomínat tuto zásadní událost v dějinách naší země.

Lípa v Českých zemích je považována za národní a slovanský strom. Symbolizuje mírnost, vlídnost, něžnost a pohostinnost. Bývá také označována za strom práva a soudu.

Lípa vysazená v naší obci, která má nejblíže k vyhlášení památného stromu ke vzniku samostatného Československa, stojí při parcele paní Věry Klaučové – Sulánské. Cituji ze zápisu v Pamětné školní knize Vysokého Újezdu: “Dne 13. 4. 1919 ve 3 hodiny odpoledne se průvod školních dětí, obecního zastupitelstva, členů školní rady a hojně obecenstva zúčastnil slavnostního aktu. Byla vysazena „Lípa Svobody“. Lípa byla nesena hochy na místo určení, děvčata šla v národních krojích. Místo pro vysazení lípy bylo vybráno v západní části obce – V Chaloupkách, za posledním v té době vystaveným domem, u zahrady drnomistra Chaloupky. Lípu s pomocí správce školy sázeli žáci 4. třídy“.

Dalším stromem o který se náš region zajímá, je také lípa. Byla vysazena 1. května 1975 při příležitosti 30. výročí od ukončení 2. světové války. Je vysazena na jižním břehu veského rybníka. Vsadila ji v té době nejstarší občanka obce paní Žáková rozená Jandová *11. 1. 1882. Kolem lípy byly později vysázeny břízy, které ji poněkud tísní.

Ale památným stromem není označován jenom strom vysazený po roce 1918.

Po úmrtí císaře Františka Josefa +21. 11. 1916, byl v Budapešti dne 30. 12. 1916, korunován následník trůnu Karel s manželkou Zitou. Na jejich počest, i v době válečné, se konaly „Stromkové slavnosti“ při kterých se vysazovaly „památné“ stromy. V naší obci v jižní části návsi, při parcele p. Milana Pánka, byly vysazeny v roce 1917 lípy Zita a Karel.

Další lípy, kterým je cca 123 let, jsou vysazeny u horní kapličky – Boží muka. Neznám důvod výsadby, ale v Pamětné školní knize, uložené v OA v Berouně, najdeme zápis: „V horní části obce u Božích muk buďtež dány k tam se nacházejícím lipám kůly, lipek je šest“. Zápis je ze dne 18. července 1894.

Několik lip u kterých známe přibližné stáří, jsou na hřišti u sokolovny, byly vysazeny v letech 1935 – 1938 při budování sokolovny.

Nejmladší lípa, která se může pyšnit nálepkou „památná“, byla vysazena v roce 2010 při obecních slavnostech v parku na návsi, při příležitosti 700. výročí obce. Druhou nejmladší je lípa zasazena v roce 2001 na počest dokončení plynofikace v našich obcích.

V obci jsou i starší lípy, v severní části vsi stojí dvě, jedna je mladší, ale u druhé by se mohlo stáří odhadnout na více než 300 let.

Ve vsi před domem čp. 14 stojí lípa, která by mohla být nejstarší. Před postavením kapličky na návsi  (v roce 1887) na této lípě visel zvon, kterým se ohlašovalo poledne, klekání, zvonem se také hlásil požár a v neposlední řadě – vyzváněl  na poslední cestě nebožtíkům.

Ale nejenom lípa je označována za strom památný a strom svobody. Berounský region nás vybízí:

 „Zasaďte si vlastní strom svobody“. Myslím si, že naše obce  to už splnily. Pan Bielmacz, majitel zahradnictví v Kozolupech,  daroval  několik výpěstků – potomků starých alejových stromů v ČR, které byly v obcích vysázené k zachování národního genofondu. V Kozolupech to jsou  tři aleje, ve Vysokém Újezdu, v lokalitě V Hačkách jedna alej,  kde  bylo vysázeno 15 ks těchto potomků a to dubů a lip.

Myslím si, že označením Památný strom se mohou chlubit i aleje okolo naší okresní silnice. Po vzniku samostatné Československé  republiky přišel „Příkaz z hora“. Cituji z Monografie Hořovicka a Berounska, díl VI.: “Obce jsou povinny na svém území podél silnic nové aleje neb jednoduchá stromořadí vysazovati a zřízené doplňovati, pěstovati a v dobrém stavu udržovati. Aleje za silničním příkopem povinni jsou vysazovati a udržovati držitelé sousedních pozemků. Nesplní-li tuto povinnost, může je obec k tomu podle zákona donutiti“.

Vysazovaly se stromy ovocné – třešně, hrušně, jabloně a vlašský ořech a to v letech 1924 – 1927. V našich obcích  to byl opět sadař a zahradník z Kozolup, p. Košák z čp. 29., který většinu stromků dodal.

Vysazené stromy  -  Hačka

1.      Dub   -  Stochovský   (Svatováclavský dub),   památný strom

2.      Lípa   -  Bolehošť,    památný strom

3.      Lípa   -  Šárecké údolí, Praha – Dejvice,  Svatomatějská lípa

4.      Lípa   -  Šporkova  lípa,   Stanovice u Kuksu

5.      Dub    -   Petrohrad u Lubence,   památný strom

6.      Lípa    -  Žďár nad Metují,   Husitská lípa

7.      Lípa    -  Alej Lambekk

8.      Lípa    -   Žleby,    památný strom

9.      Lípa    -  Šárecké údolí,  Svatomatějská lípa  (2x)

10.  Lípa    -  Masarykova lípa,    Plečnikova vinice,  Pražský hrad

11.  Dub     -  Šternberk,  památný strom

12.  Lípa     -  Rožmitál pod Třemšínem,  Lípa Johanky

13.  Dub     -  Slunná,    Praha 6

14.  Lípa     -  Sloup v Čechách,    U Hřebenáče

15.  Dub     -  Koda,  Údolí děsu,  CHKO český kras

Číslováno směrem od Vršku  k Americe

Čerpáno: Kronika školy Vysoký Újezd

Monografie Hořovicka a Berounská, díl VI.

Věra Vlasáková

Sázení alejí „Potomci stromů“ v Kozolupech zorganizovala pí Dražská z Bubovic ve spolupráci s pí Poláškovou z Kozolup, a to v několika vlnách 28. 10. 17 a 11. 11. 17. Další informace k celému projektu naleznete na www.bubocentrum.cz.

Zároveň bylo na VZ 4. 12. 2017 odsouhlaseno, že bude újezdská Lípa svobody z ulice V Chaloupkách zaregistrována do projektu „Stromy svobody“. V roce 2018 by měly být takové stromy vysazovány ke 100. výročí vzniku Československa. Patronkami projektu se za Kulturní výbor obce staly zastupitelky pí M. Vlasáková a V. Lišková. 

 
Zpět