Plánovaný převod pozemků

23.12.2016 09:56
V posledních týdnech jistě mnozí z vás zaregistrovali zvýšenou diskuzi o plánovaném převodu pozemků na obec. Bohužel obec ani developer do současné doby nevyužili možnosti více o dané záležitosti informovat občany, aby tak předešli zbytečným spekulacím a konstrukcím bez reálného základu, které jen zahušťují atmosféru.

 

Nebudu se tady pouštět do žádných hloubkových právních rozborů dané věci, které mi nepřísluší, a dovolím si prezentovat čistě svůj osobní názor a fakta, ze kterých vycházím.

 

Obecná povinnost pečovat o záležitosti zájmu svých občanů a obce je stanovena již samotným zákonem o obcích a dlouholetá rozhodovací praxe správních orgánů i soudů celou oblast již dost zásadním způsobem zpřesnila. Každá obec je v prvodůsledku povinna nést zodpovědnost za svá předchozí rozhodnutí a za všech okolností se chovat s pečlivostí řádného hospodáře.

 

Pokud tedy naše obec v předchozích letech přistoupila na realizaci developerského projektu tohoto rozsahu, je nutné s touto situací dále pracovat a hledat co nejefektivnější možnosti dalšího rozvoje obce.

 

Skutečnost že převody společné infrastruktury vybudované developery v rámci jejich projektů jsou v rámci běžně realizované praxe převáděny na obec, je věc, nad jejíž “spravedlností” můžeme laicky polemizovat do nekonečna, ale s nulovým, ne-li záporným výsledkem.

 

Bohužel tento projekt byl realizován ještě před novelou stavebního zákona, která zavedla institut plánovací smlouvy. Tato smlouva veškeré podmínky budoucího nakládání s nově budovanou infrastrukturou upravuje již při samotném zahájení projektu. Na druhou stranu existují již soudní rozhodnutí ve sporných kauzách ne nepodobných té naší, kdy obec byla soudní cestou donucena k převzetí takto vybudované infrastruktury na svém území.

 

Dalším střípkem do mozaiky celkového obrazu je skutečnost, že momentální plánovaný rozvoj obce je naprosto nad naše ekonomické možnosti a nikdo jiný, než stávající investor nebude mít zájem na dalším rozvoji obce participovat. Neméně významnou skutečností je i ztráta hrozící samotnému developerovi, pokud obec nebude přístupná vzájemným jednáním.

 

Naše obec se tedy může dostat do situace, že bude soudně donucena k převzetí komunikací i se všemi důsledky a sankcemi. Developer sice dosáhne převzetí komunikací, ale utrpí další značné ztráty a ztratí i zájem tento projekt dále rozvíjet. Zkrátka tak přijdou obě strany a občané této obce nejvíce.

 

Stávající nabídka developera na spoluúčast při pokrytí nákladů údržby v následujících letech, jak jsme o ní informovali v předchozím čísle zpravodaje, je vstřícný krok do vzájemného dialogu, nikoli povinnost. Samozřejmě s očekáváním další vzájemné spolupráce a řekněme vstřícnosti obce k dalším aktivitám investora. Nabídka je samozřejmě také časově omezená a je jen věcí občanů této obce, jak k celé záležitosti přistoupíme a jak jí využijeme. A to se všemi důsledky.

 

Dle mého názoru je tedy na místě věcná diskuze s developerem, jak danou situaci co nejlépe vyřešit k co nejefektivnějšímu řešení daného stavu pro obě strany a skutečně kvalitně smluvně zajistit transparentnost a oboustrannou vymahatelnost jednotlivých bodů dohody.

 

A co v nejbližší době?  Zejména informovat.                                               (msio)

Zpět