Projekt „Vysoký Újezd – centrum"

27.07.2017 21:06

Na základě změny ÚP č. 5 schváleného v rámci veřejného zasedání 09. 12. 2014 došlo v zastavěném území ke změně funkčního využití z plochy „Občanská vybavenost“ do plochy „Smíšená obytná území“ a byly změněny regulativy pro tato území. Místo veřejné zeleně a mj. budovy školy zde souhlasem zastupitelů (pí Severinová, pp Vlasák, Vičan, Tůma, Kvapil) vytvořili prostor pro výstavbu 36 rodinných domů a 28 bytových jednotek.

V závěru roku 2016 bylo zahájeno územní řízení. Opakované dotazy na aktuální stav komerčních ploch (výměry, účel využití) a zajištění dopravní obslužnosti oblasti (obchvat) zůstaly bez odpovědi s odkazem na pasivitu společnosti Crestyl. Koncem května 2017 bylo zahájeno stavební řízení. Obec byla o této skutečnosti informována zasláním „Oznámení“ datovou schránkou. Do 10 dnů v takovém případě je třeba uplatnit námitky. Na pracovní poradě 13. 06. 17 jsme informaci dostali s tím, že podala paní starostka námitku v souvislosti s nedořešeným obchvatem. Znovu jsme (pí Vlasáková, Lišková, Sionková a p. Štrébl) apelovali na potřebu schůzky se zástupci společnosti Crestyl. Nekomunikují, nemáme k dispozici žádnou dokumentaci, na obci je jen poslední stav z územního řízení…

Developer dostal od starostky obce informaci ve smyslu „opozice blokuje vydání stavebního povolení“. Nebylo tedy překvapením, že zástupce Crestyl požádal zastupitele, kteří jsou označováni jako „opoziční“ o schůzku, abychom nejasnosti vysvětlili. Sešli jsme se na neutrální půdě nad projektovou dokumentací. Krátké shrnutí zjištěných skutečností najdete na následujících řádcích:

Dopravní obslužnost je řešena formou obchvatu na katastru obce Mezouň – pod ulicí Na Chmelnici; křižovatka s napojením stávající ulice Na Vodoteči a kruhový objezd na komunikaci od Kuchaře. Tím dojde k odklonění dopravy z Tyršovy návsi. Aktuálně probíhá jednání v rámci Středočeského kraje o vybudování této komunikace a závazku následného převzetí silnice do krajské správy.  Na Vodoteči by měly být aktuálně odstraňovány na náklady obce závady a komunikace by se měla dočkat kolaudace.

V rámci nového centra obce vzniknou komerční prostory rozmístěné ve více objektech. Budova H v přízemí 2-3 nájemní jednotky, budova K v přízemí 3 nájemní jednotky v celkovém rozsahu cca 1.090 m2. Nájemní jednotky budou pod správou společnosti Crestyl s tím, že podmínky pronájmu by měly být příznivé pro rozjezd podnikání. V rámci pracovního zastupitelstva jsme pro tyto prostory navrhovali umístění služeb (např. obchod, kadeřník, možná lékař). Jednotka určená pro obchod je plánovaná v rozsahu cca do 350 m2, neuvažuje se tedy o větším obchodu typu LIDL nebo TESCO.

Byli jsme rozčarováni, když nám p. Svítil na schůzce předložil k náhledu podepsanou Smlouvu o souhlasu s projektovou dokumentací z jara letošního roku podepsanou pí Loquensovou. Dokument byl součástí podkladů na MěÚ Beroun v rámci žádosti o stavební povolení. Podle Crestylu u této smlouvy bylo přiloženo CD s kompletní projektovou dokumentací. Paní starostka dle svého vyjádření podobný dokument nepodepsala a žádné CD na obci není; stejně se vyjádřila i pracovnice úřadu pí Honzíková.

Dostáváme se do slepé uličky. Pro většinu zastupitelů byly informace dostatečné, část vznesla dotazy. Asi nezjistíme, kdo co komu kde a kdy řekl. Kompletní dokumentaci, která dosud podle informací od starostky a pracovníků obce k dispozici na úřadě není, by měla obec obdržet po projednání žádosti o stavební povolení. Následně bude možné dát občanům možnost do ní nahlédnout a eliminovat případné dotazy a nejasnosti. Předat dostupné informace občanům třeba na webu. Zákon to nenařizuje, ale výsledek bude mít na život obce zásadní vliv. Měli bychom tedy využít opačného úhlu pohledu, totiž že to zákon nezakazuje.  

(mvla)

Poznámka: na veřejném zasedání 28. 06. 2017 bylo navrženo zveřejňovat vše, co zveřejňoval lze. Zatím v rámci zastupitelstva nepanuje v této věci shoda, ale doufáme, že nalezneme kompromis. 

Zpět