Ptáme se za vás ...

23.10.2017 16:56

Opakovaně se setkávám s dotazy kolem probíhající výstavby. Málokdo však svůj dotaz položí zástupcům obce, o to méně zástupci developera. Rozhodla jsem se tedy zeptat přímo na konkrétní věci týkající se projektu „Vysoký Újezd – centrum“ a obchvatové komunikace obce.

Odpovědi p. Pavla Svítila přinášíme na následujících řádcích:

Otázka: V jakém stadiu je nyní projekt výstavby u zámku, co tam bude?

Projekt nového centra obce

V současné době je projekt ve stádiu, kdy obdržel veškerá potřebná povolení a souhlasy pro realizaci projektu. Společnost Zámecké zahrady centrum, s.r.o. ze skupiny CRESTYL jakožto investor záměru je ve finálních jednáních s vybraným zhotovitelem díla. Předpokládáme zahájení prací ještě do konce roku 2017, avšak plné zahájení vlastní stavební výroby bude viditelné až po několika měsících s ohledem na potřebnou přípravu zázemí stavebního dodavatele a zpracování realizačního projektu. Vlastní dokončení celého záměru v centru obce předpokládáme do 20 měsíců od jeho zahájení. O průběhu jsme připraveni průběžně informovat i v budoucnosti.

Projekt mimo bytové domy a řadové rodinné domy obsahuje v parteru přes 1000 metrů čterečných obchodních ploch, které budou sloužit rozličným službám občanské vybavenosti.

Otázka: Jak bude proveden obchvat obce, jaká je časová osa projektu?

Propojovací komunikace – obchvat od Mezouně směrem na Kuchař

Spouštěčem procesu povolení a budoucí realizace propojovací komunikace, která je zanesena v Územním plánu obce Mezouň bude rozhodnutí zastupitelstva Středočeského kraje, který schvaluje jednak vlastní proces plánování a realizace projektu a určí „Zmocněnce“ pro tento záměr. Následně po tomto určení „Zmocněnce“, které očekáváme v návaznosti na zasedání krajského zastupitelstva konaného v měsíci říjnu 2017 bude možné nastavit výchozí harmonogram/ časový plán pro tuto akci. Středočeský kraj, jako budoucí vlastník propojovací komunikace, prostřednictvím Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje v koordinaci s naší společností VUJEZD, s.r.o. budou hlavní subjekty podílející se na budoucím rozvoji tohoto projektu. Hlavní milníky projektu se dají shrnout do následujících časových milníků:

EIA – studie vlivu na životní prostředí                    předpoklad získání do konce roku 2018

Studie a Územní rozhodnutí                                  předpoklad získání 2Q 2018

Stavební povolení                                                předpoklad získání 4Q 2018

Realizace propojovací komunikace                         předpoklad 2Q 2019 – 4Q 2019

Tematicky se zde dotýkáme článku z minulého Zpravodaje 2/2017. Podle společnosti Crestyl byla na obec předána kompletní dokumentace projektu na CD. Předání je podepsáno ve Smlouvě o souhlasu s projektovou dokumentací. Smlouva, která v červnu „neexistovala“ (viz zápis z VZ 5/2017), byla následně v září na VZ 6/2017 předložena zastupitelstvu. Předpokládám, že bylo nalezeno i příslušné CD.

Smlouva by včetně příloh měla být součástí zápisu z VZ 6/2017 konaného dne 20. 09. 2017 (na webu obce). Za pozornost stojí zejména článek II., ostavec (2). Následujícím logickým krokem musí být zveřejnění projektové dokumentace k novému centru na webu obce. Jedná se o významnou změnu vzhledu naší návsi a je z našeho pohledu pro občany zajímavá.                                                                                                                   (mvla)

Zpět