Stromy Svobody 2018 - 100. výročí vzniku republiky

24.09.2018 12:45

Letošní rok je pro Čechy velmi významný. Připomínáme si sto let vzniku republiky. Při této příležitosti jsme se zapojili do projektu Stromy svobody, který mapuje památné stromy. Ve Vysokém Újezdě máme jeden takový. Stojí V Chaloupkách a je to náš národní strom – lípa. Ve školní kronice o tom najdeme krátký zápis: „Dne 13. 4. 1919 ve 3 hodiny odpoledne se průvod školních dětí, obecního zastupitelstva, členů školní rady a hojně obecenstva zúčastnil slavnostního aktu. Byla vysazena „Lípa Svobody“. Lípa byla nesena hochy na místo určení, děvčata šla v národních krojích. Místo pro vysazení lípy bylo vybráno v západní části obce – V Chaloupkách, za posledním v té době vystaveným domem, u zahrady drnomistra Chaloupky. Lípu s pomocí správce školy sázeli žáci 4. třídy.“

 

Chtěli jsme si výročí také připomenout. Už na jaře jsme začali hledat prostor pro výsadbu stromů. Volba padla na dětské hřiště v ulici Míčová. Zeleň by hřiště částečně odhlučnila a poskytla tolik potřebný stín. Po získání souhlasu od obce, že je možné na pozemku výsadbu provést, jsem oslovila Ovocnou školku Kozolupy. Náklady podle cenové nabídky cca ve výši 16.000 Kč přislíbilo uhradit obecní zastupitelstvo. Pomoc s výsadbou nabídli pracovníci Ovocné školky. Rádi bychom, aby se výsadby zúčastnili především občané se svými dětmi.

 

Termín zhotovení nám letní nadprůměrně teplé počasí posouvá stále dál, ale doufáme, že deště posledních dní pomohou půdě se vzpamatovat. Připravte si tedy zahradnické náčiní, svaly, a před plánováním podzimní dovolené zkoukněte náš web či facebook, abyste si mohli ten „svůj“ strom zasadit i vy. Zanecháme tak odkaz našim dalším generacím.                                                                      (mvla)

Zpět