Vodafone – vysílač

20.05.2016 20:12


TV každém čísle Zpravodaje se objeví nějaký kontroverzní text. Minule se pozornost občanů stočila k vysílači firmy VODAFONE:

 

Vysílač VODAFONE

Na veřejném zasedání 11. 11. 2015 byla schválena většinou 7 hlasů smlouva na umístění zařízení pro posílení signálu společnosti VODAFONE. Nájem byl stanoven ve výši 40.000 Kč na 10 let. Vysílač byl instalován začátkem března na střechu obecního úřadu. Stal se novou a nepřehlédnutelnou dominantou naší obce. Je otázkou, zda nám takový zkrášlující doplněk za nájemné 4.000 Kč / rok opravdu stál.                                    (mvla)

 

 První reakcí byl e-mail starostky obce pí Marie Severinové, který uvádím v plném znění:

---------- Původní zpráva ----------
Od: Marie Severinová <obec.vu@seznam.cz>
Komu: mv75@seznam.cz
Datum: 8. 4. 2016 18:30:54
Předmět: Žádost o vyjádřeni

Dobrý den, po přečtení článku o anténě firmy Vodafone na střeše obecního úřadu se nestačím divit. Buďto jsi nebyla při smyslech při psaní uvedeného článku nebo při hlasování o nájemní smlouvě. Ze zápisu zastupitelstva ze dne 25. 10. 2015 je v bodě č. 6 jasně napsáno, že se jedná o nájem 40.000,- Kč/rok na dobu 10 let. Proto nechápu, proč mystifikuješ občany, že obec dostane nájemné 40.000,- Kč za dobu 10 let. Budu požadovat, abys uvedla věc na správnou míru. Severinová, starostka obce 

===============================

Reakce autora:

V rámci přípravy Zpravodaje 1/2016 došlo k chybnému přepisu záznamu. Jednalo se o nevědomou chybu, která nebyla ani v rámci následných korektur před finálním tiskem zjištěna. Stejně je tomu ve výše uvedené reakci pí starostky, kde je uvedeno projednání zmíněného vysílače v termínu 25. 10. 2015, kdy se veřejné zastupitelstvo, které je hlavním výkonným orgánem obce, nekonalo a nemohlo nic projednat. Pokud však neúmyslné zveřejnění nepřesné informace, za které se občanům omlouvám, vyvolalo veřejnou diskusi a motivovalo občany k vyjádření vlastního názoru, považuji to za správnou věc.                                                                            Michaela Vlasáková (mvla)

===============================

K datu vydání 27. 04. 2016 dostali občané do schránek obecní INFO-Zpravodaj. K vysílači se zde vrací pí starostka v bodu 5. „Posílení signálu Vodafone“, cituji v plném znění bez korektur: “Ve zpravodaji, který vyšel na počátku dubna, je v článku podepsaným (mvla) uvedeno, že obec za uvedený pronájem na výstavbu vysílače obdržela nájemné 4.000,- Kč ročně a zda to obci stálo za to. V této souvislosti uvádím, že se jedná o cílenou dezinformaci, protože vybudování uvedeného vysílače bylo schváleno na veřejném zasedání zastupitelstva obce a bylo schváleno všemi zastupiteli (9 hlasů). Ze zápisu uvedeného jednání ze dne 22. 9. 2015 jasně vyplývá, že se jedná o nájem za částku 40.000,- Kč za rok na dobu 10 let. Na zastupitelstvu dne 11. 11. 2015 byl schválen pouze podpis smlouvy (7 hlasů). Každý občan, ať si udělá vlastní obrázek o informovanosti pisatele článku označeného jako mvla.

===============================

Reakce autora:

Výše jsem uvedla své stanovisko k celé věci. Mohu jen parafrázovat výroky autora textu podepsaného Marie Severinová starostka – Každý občan ať si udělá vlastní obrázek o tom, jakým způsobem funguje komunikace mezi zastupiteli (opozice) a vedením obce. Snažíme se předkládat informace v plném rozsahu tak, abyste si mohli Vy sami, občané našich obcí, udělat vlastní názor a zaujmout postoj k aktuálním problémům. Myslím si, že to je správná cesta.

Jaký postoj k přístupu k informacím zaujala paní starostka, ilustruje jedna ze závěrečných vět posledního veřejného zasedání 23. 06. 2016 v Kuchaři: „od tohoto veřejného zasedání nebudou zveřejňovány zápisy ze zasedání na webu obce vůbec. Rozumějte ani v anonymizované podobě. Pokud tedy, Vážení občané, chcete vědět, musíte v době rozvoje elektronické komunikace osobně na úřad a předložení zápisu k nahlédnutí si vyžádat. Zveřejňování zápisu není dle zákona povinné. Ale informovanost občanů o činnosti orgánů obce je velmi důležitou součástí veřejného života. Umožňuje jednak kontrolu ze strany občanů, ale také prokazatelnost transparentního jednání zastupitelů obce, starosty pak především. O změně dosavadního postupu zastupitelstvo nehlasovalo, jedná se o jednostranné rozhodnutí. Můžeme se jen dohadovat, proč k tomuto kroku starostka přistoupila.

Do redakce Zpravodaje jsme obdrželi ještě další reakce občanů související s umístěním vysílače na budově úřadu, ale tito zatím nedali souhlas se zveřejněním svých textů a řeší své stížnosti buď přímo s vedením obce, nebo rezignovali. (mvla, vlis)

Zpět