Výstavba kanalizace

13.12.2015 23:10

V letošním roce proběhla v naší obci další část stavby kanalizace a kanalizačních přípojek k jednotlivým nemovitostem. Stavba probíhala na pravé části Tyršovy návsi, v části, kterou protíná hlavní komunikace – průjezd obcí.

Stavba kanalizace byla plánována od září do října 2015, do této doby spadá i úprava komunikace – uvedení do původního stavu. To se nepodařilo, ještě v prosinci 2015 se na komunikaci dělají úpravy. Zdržení stavby a tím i výdaje za vícepráce paní starostka vysvětluje špatným podložím v komunikaci.  Ale s jistotou to není proto, že se v době stavby plynovodu dělaly na komunikaci úpravy, kdy se měl do hloubky 70 cm dostat „naprosto nevhodný  materiál k podkladní vrstvě pod komunikací“(z dopisu paní starostky občanům). Toto tvrzení je zavádějící, není pravdivé, plynovod v komunikaci nevede, proto nebylo třeba po dokončení plynovodu do komunikace jakýmkoliv způsobem zasahovat.

A něco z historie místní komunikace a vodní nádrže -  (Zápisy zastupitelstva 1889 - 1921)

„V červnu 1911 - K návrhu pana majitele velkostatku Jana z Kreislů usnáší se obecní zastupitelstvo: 1. Podati žádost slavnému okresnímu výboru v Berouně o úpravu rybničního tarasu na návsi, který jest součástkou okresní silnice, aneb poskytnutí potřebné subvence. 2. Ostatní strany rybníka uvoluje se pan Jan z Kreislů na základě zmocnění obecním zastupitelstvem na svůj náklad dáti upraviti a potřebnou kanalizaci provésti.

Návrh tento učinil pán z Kreislů z toho důvodu, že občanstvo je obecními přirážkami tak zatíženo, že není možné  pro tento rok z obecních příjmů opravit všechny strany. Přesto žádá, aby úprava tato byla ihned provedena, poněvadž v pádu deště tvoří se na dolní části návsi jezero špinavé vody, která nemá dostatečného odpadu a odpařování její jest veřejnému zdravotnictví na závadu. Současně se podotýká, že úprava místní komunikace musí býti provedena tak, by voda svedena byla na odvodní kanály tak, aby nepoškozovala sousedy s objektem tímto hraničící. Úprava terénu konána býti musí s dorozuměním obecního zastupitelstva a sousedících majitelů usedlostí.“

Stavba hráze, úprava místní komunikace a odvodní kanály, provedeny před více jak stoletím, byly v té době udělané velmi dobře. Do dnešního dne si majitelé sousedících nemovitostí nestěžovali na to, že k nim prosakuje voda z rybníka.  Odkanalizování návsi a místní komunikace v roce 1911 bylo svedeno do strouhy vodoteče, dnes ulice Na vodoteči, v současné době je strouha  zatrubněna.

Josef Vlasák st.
 

Zpět