Zpravodaj nebo INFO-Zpravodaj

18.04.2017 19:12

Již třetím rokem zprostředkováváme informace všem občanům našich obcí. Zpravodaj, který držíte v ruce, je periodikum registrované dle zákona a respektující jeho pravidla. Vzniká z podnětů zastupitelů, kterým není lhostejné, jak se hospodaří s obecním majetkem. Neváhají vyslovit nesouhlas, pokud nesdílí názor vedení obce v různých oblastech činnosti. Je nezávislý, a nepodléhá kontrole ze strany vedení obce. Jeho hlavním posláním je nabídnout občanům možnost vytvořit si vlastní názor.

V našem volebním záměru jsme chtěli vydávat řádný obecní zpravodaj v pravém slova smyslu. Ale již při přípravě prvního čísla došlo k diskusi v rámci zastupitelstva nad jednotlivými tématy. Co zveřejňovat, v jakém rozsahu, především proč? Co občané mají vědět a co vědět nemusí. Tohle že bychom měli někomu prozradit? Zhroutil by se asi pocit nadřazenosti a byla by ohrožena všemohoucnost. Občané však mají právo vědět, jak se jejich jménem zastupitelé vyjadřují a jaká stanoviska zaujímá obec. A nejen proto, že je činnost obce, jejích pracovníků, ale i zastupitelů, místostarosty a starosty hrazena z veřejných financí (našich daní).

Rozhodli jsme se tedy jít cestou složitější – najít prostředky mimo rozpočet obce, respektovat zákon, a zároveň občanům zprostředkovávat neupravené informace. Zveřejňování informací je odhalování skutečnosti, která logicky může být nepříjemná. Počet účastníků veřejných zasedání z řad občanů se stabilně pohybuje mezi 10 – 15 a zápisy z veřejných zastupitelstev jsou nejspíš cennější národního pokladu.

Naproti tomu INFO-zpravodaj je prezentován za oficiální sdělení obce včetně obecního znaku v záhlaví a je podepsaný starostkou obce. Jako takový by se měl řídit zákonem (splňovat všechny náležitosti včetně registrace na Ministerstvu kultury). Dodržovat zásady obecního periodika jako například poskytování objektivních a vyvážených informací. Být mediem veřejné služby a být oproštěn od cenzury. A měl by být odsouhlasen před vydáním zastupitelstvem obce (tento postup si stanovilo současné zastupitelstvo již v roce 2014 jako základní pravidlo fungování obecního zpravodaje). Tento systém se neaplikuje a pro některé zastupitele může být překvapením, když ve schránce objeví obecní INFO-Zpravodaj. Na přímou otázku na VZ 1/2017 v Kuchaři jsem se nejdříve dozvěděla, že se jedná o obecní zpravodaj, který ale zastupitelé neschvalovali, takže následovala odpověď, že jej vydává paní starostka. Tisk se však hradí z obecní pokladny.

Pominu-li závazné stanovisko zastupitelstva k podobě obecního zpravodaje (povinnost redakční rady předložit před tiskem číslo ke schválení – viz výňatek ze zápisu z VZ 8/2014 – Ustavujícího zasedání zastupitelstva obce), není zde ze strany vedení obce respektovaný zákon 46/2000 Sb. v platném znění a obec je tak jednáním paní starostky vystavena riziku k udělení pokuty v rozmezí 400.000 - 800.000 Kč dle § 17 výše uvedeného zákona, a to i opakovaně.  (mvla)

Zpět