Zpravodaj pro občany nebo Obecní zpravodaj?

03.10.2015 20:52

Ještě loni v září jsem považovala výše uvedená slovní spojení za synonyma.

Myslela jsem si totéž, když jsem v závěru loňského roku společně s redakční radou ve složení Věra Lišková, Martina Sionková a Radek Kvapil předkládala první „nulté“ číslo Zpravodaje pro občany obce Vysoký Újezd, Kozolupy a Kuchař ke schválení. Co kdyby náhodou z radnice prosákly informace? Trochu jsem se zarazila. Nicméně podle hesla „V demokracii spolu komunikujeme“, které jsem našla v Příručce pro zastupitele získané na obci, jsem se snažila najít kompromis mezi seznamem připomínek ze strany paní starostky, nečinností dalších koaličních zastupitelů a zájmem opozice zveřejňovat vše, co zveřejnit jde. Výsledkem naší trochu kostrbaté spolupráce bylo nulté číslo Zpravodaje v prosinci 2014 financované obcí v nákladu 300 ks.

V novém roce stále plna ideálů jsme společně připravili číslo 1 (březen 2015). A znovu následovalo kolečko – předložit ke schválení – připomínky a oprava? Proč? V rámci projednávání zazněla z úst některých zastupitelů následující slova: „tohle občané nepotřebují vědět“ nebo „proč tam budete psát kdo a jak hlasoval“ nebo „tohle 100% lidi nezajímá“ a „ lidi si to přečtou na internetu a tištěný zpravodaj není potřeba“.  Zarazila jsem se. Opravdu chceme mít INFORMACE s cenzurou? Opravdu občané chtějí vidět jen to pozitivní a je jim stav obce ukradený? Podle mého názoru se jen bojí zeptat nebo vylézt z ulity a projevit svůj názor. Ne každý má odvahu se ve svém volnu věnovat činnosti, která nic „nenese“. Proto první číslo Zpravodaje letošního roku pro občany obce Vysoký Újezd, Kozolupy a Kuchař bylo vydáno za pomoci soukromého sponzora v nákladu 350 ks. Dali jsme prostor všem osobám včetně všech zastupitelů.

Někdo se k naší snaze připojil, někoho ohlasy motivovaly k rezignaci na členství v redakční radě. Nás „opozici“ ke spuštění webových stránek Zpravodaje. Pro červnové číslo jsem na chvíli podlehla chiméře o vskutku objektivním obecním Zpravodaji založeném na vzájemné spolupráci všech zastupitelů a ponechala v záhlaví obecní znak. Vzápětí jsem ale byla poučena prostřednictvím INFO-Zpravodaje paní starostky. Dohlédnu na to, aby Zpravodaj nebyl zaměňován s INFO-Zpravodajem paní starostky. Rozdíl je totiž patrný na první pohled. Zpravodaj v této podobě je soukromé periodikum vydávané soukromou osobou za finanční podpory dobrovolných dárců a soukromých subjektů. Jako takový byl řádně zaregistrovaný podle zákona a plní veškeré závazky z toho vyplývající na své náklady. Výhodou pro redakční radu je, že nepodléhá schvalování obecního zastupitelstva.

Zda Zpravodaj budete číst jedním dechem a s napětím očekávat další číslo je pouze Vaše rozhodnutí. Naše snaha jako opozičních zastupitelů je zveřejnit vše, co zveřejnit lze.

(mvla)

Máte-li zájem informovat občany o Vámi organizovaných aktivitách, nabídnout součinnost a pomoc, zajímáte se o dění kolem sebe a chcete i upozornit na nešvary? Využijte možnosti v tomto Zpravodaji – zpravodaj.vu@gmail.cz

Zpět