Zveřejňování zápisu z veřejného zasedání zastupitelů

23.12.2016 09:48

Na VZ obce v Kuchaři dne 23. 6. 2016 paní starostka sdělila, že od této doby nebude zveřejňován zápis z jednání a to ani v anonymizované formě.  

 

Toto téma otevřeli někteří zastupitelé na VZ v Kozolupech 9. 11. 2016. Paní starostka na to odpověděla: „Jedeme podle doporučení Ministerstva vnitra, a to nám neukládá zápis, a ani usnesení zveřejňovat.  Pan doktor říkal, že není nutné, aby si o nás četli i lidé v Mexiku“.

 

Pan doktor sice může něco takového říkat, ale Zákon o obcích nic takového nedoporučuje. Ani v novele zákona, která je platná od 1. 7. 2016 nic takového nenajdeme. Cituji § 95 “O průběhu zasedání zastupitelstva obce se pořizuje zápis… „Zápis musí být uložen na obecním úřadu k nahlédnutí … „ – nepíše se „anonymizovaný“. Podle § 96 Zastupitelstvo obce vydá jednací řád, v němž stanoví podrobnosti o jednání zastupitelstva obce“.

 

Schválený jednací řád zastupiteli, je vlastně zákonem obce.

 

Jednací řád zastupitelstva obce byl zastupiteli schválen v roce 2011. Článek 11 – Zápis o průběhu zasedání zastupitelstva obce obsahuje 5 bodů, ale nikde není zmínka, že zápis nebude veřejný.

 

To, že není doporučení Ministerstva vnitra dogma, dokazuje malé rozhlédnutí po okolních obcích – Nučice, Tachlovice, Loděnice… – na webových stránkách obce je zveřejněn celý zápis bez anonymizace. V Berouně se VZ vysílá přímo online prostřednictvím webu

(https://www.mesto-beroun.cz/obcan/videoprenosy-1/archiv/.

 

Věřím, že část zastupitelů bude hlasovat proti zveřejnění zápisu. Potom nám zbývá jediné.  Čím méně o hospodaření obce víme, tím více se spekuluje. Ale prospěchu obce to neprospívá.

Josef Vlasák

 

Zpět