Zvláštní režim rozpočtového provizoria

01.04.2015 23:14

V období od 1. ledna 2015 do schválení rozpočtu dne 9. 3. 2015 pracovala obec v rámci rozpočtového provizoria. Na veřejném zasedání dne 9. 12. 2014 bylo odsouhlaseno, že v rámci tohoto režimu budou propláceny pouze a jen výdaje určené na úhradu mandatorních výdajů a nákladů spojených s budováním kanalizace a vodovodu v obci Kuchař. Přesto se bez vědomí části zastupitelstva a některých dotčených občanů započalo s výkopovými pracemi v lokalitě V Uličce.  Až po několika telefonátech směrovaných na paní starostku a posléze na pana místostarostu, se občané dozvěděli informaci, že se započalo s rozšířením veřejného osvětlení na základě žádosti dalších obyvatel. Jedná se o přidání lampy do míst „ V uličce“. Kdysi dávno zde opravdu lampa bývala, ale v jiných místech. Pomineme-li zvláštní režim rozpočtového provizoria – tedy omezení nakládání s obecními prostředky – nebylo na tuto stavební práci vydáno příslušné stavební povolení. Tento stav potvrdil i příslušný odbor Městského úřadu v Berouně. Začalo se tedy stavět načerno na pokyn paní starostky. Po několika vyhrocených telefonátech paní starostka uznala porušení řádného postupu, zadala zpracování projektu a čeká se na povolení příslušnými úřady.  Místo V uličce bude pak legálně osvětleno.

Není záměrem tohoto článku kohokoli osočovat. Je to pouze zamyšlení nad tím, proč obec není schopna respektovat určitá pravidla daná zákonem, ač to po svých občanech sama vyžaduje.  Správný postup je zpracování projektové dokumentace, žádost o stavební povolení, vydání stavebního povolení, realizace stavby. V tomto případě postupovala obec úplně naopak.

Je trochu smutné, že ne všichni zastupitelé považují tento postup za nesprávný. Zpracování projektu, vydání povolení a následné provedení prací by akci samozřejmě zdrželo. Nicméně pokud chceme, aby naši občané respektovali pravidla, musí je především respektovat představitel obce.

Pro pořádek je nutné doplnit, že původní stěžovatelé nakonec svůj souhlas s provedením stavby udělili.       

(jstre)

 

Zpět